EINDELOOS WANDELEN

Drie of vier dagen op ontdekkingsreis...

Haspengouw kan je op heel veel manieren verkennen. Met de fiets, de moto, de auto… Waarschijnlijk zal je de meest authentieke ervaring hebben als je ‘te voet’ door het glooiende landschap trekt. Zo voel je de absolute stilte en kom je in innig contact met de natuur. En ’t Wijngaardhof is een ideale locatie om je wandeltochten te beginnen.

Vlakbij liggen immers drie ‘Greenspots’. Dat zijn landschapswandelingen die uitgestippeld zijn door het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (www.rlh.be). Ze zijn bewegwijzerd en ze brengen je naar de mooiste plekjes van de streek.
In elke  ‘Greenspot’ zijn er een aantal lussen, zodat je zelf kan bepalen hoe lang je wil wandelen. Per ‘Greenspot’ is er ook een overzichtelijke kaart, met veel informatie. Deze kaarten liggen ter inzage op de hoeve.
In totaal zijn er in Haspengouw tien ’Greenspots’. Drie daarvan liggen, zoals gezegd, in de buurt van ’t  Wijngaardhof, in een straal van nauwelijks 5 km.

Wie graag wandelt, kan een verblijf van drie tot vier dagen boeken en ’t Wijngaardhof als uitvalsbasis gebruiken om deze gebieden te verkennen. Je kunt ergens inpikken op de wandeling en dan de lus volgen. Of je kunt naar de mooi verzorgde vertrekpunten gaan en vandaar je ontdekkingstocht beginnen.

Als je langs de ‘Greenspots’ loopt, passeer je ook restaurantjes en cafeetjes, waar het in elk seizoen fijn toeven is. In de lente en de zomer op een terras, als het kouder wordt binnen bij de open haard of de kachel.

Informatie over die drank- en eetgelegenheden vind je op de wandelkaarten.

 

Mettekoven, ‘Grand Cru’ landschap

Net als Gutschoven is ook Mettekoven een piepkleine deelgemeente van Heers. Het ligt te midden van akkers en is omringd door hoogstamboomgaarden. Wie er rondloopt, zal verbluft staan kijken naar de prachtige panorama’s.
Vier bewegwijzerde wandellussen (7 km, 4 km, 3 km en 1,5 km) bieden je nu de kans om te genieten van dit ‘Grand Cru’ landschap. ‘Grand Cru’: het is niet overdreven. Mettekoven kan makkelijk de vergelijking doorstaan met de Provence of Toscane.

 

Heks, langs boerenerven

Je tweede wandeldag brengt je naar een buitengewoon boerenland met uitgestrekte akkers en spaarzame bosjes die als koepels boven de horizon uitsteken. Je bent hier in Droog Haspengouw, waar akkerbouw primeert. Vochtig Haspengouw is op zijn beurt bijna synoniem voor de fruitteelt.
Het vertrekpunt van deze wandellussen ligt bij een authentieke herberg.
Dit gebied geeft de wandelaar een voortdurende afwisseling, met zijn holle wegen, oude dorpskernen, monumentale boerenerven en kastelen. Het bekendste kasteel is dat van Hex.
Er zijn lussen van 12 km, 9 km en 6 km.

 

Grootloon, via heuvels en boomgaarden

Hier kan je de geschiedenis voelen. Je wandelt over de heerweg die de Romeinen 2000 jaar geleden gebruikten. Je passeert het eeuwenoude Romaanse kerkje van Grootloon. Je ademt de sfeer van de middeleeuwse Graven van Loon. En dat alles tussen uitgestrekte hoogstamboomgaarden en akkers, langs holle wegen en natuurgebieden.
Op je weg kom je tevens het 'gebouw van het jaar (2014)' tegen, nl. het doorkijk-kerkje, een creatie van Pit, kunst in open ruimte.
Er zijn wandellussen van 12,5 km, 8,5 km, 5,5 km en 4 km.

 

Opheers, klaprozenroute

Nieuw sinds 06 juli 2014
Tijdens deze wandeling van 8 km kan je de schoonheid van het vruchtbare Heerse landbouwlandschap inademen. Langs de veldweggetjes passeer je bermen vol klaprozen en akkerbloemen...
Het vertrekpunt ligt tegenover de Herkenrodehoeve, één van de meest indrukwekkende hoeves van Heers. Je kan er o.a. de imposante tiendeschuur bewonderen.

Natuurgebieden in Heers

Heers telt ook 3 natuurgebieden: De Knoppel, Egoven en de Waterkuil.
De Knoppel is een van de wandelingen van Mettekoven (zie hoger). Wandeling met rode pijltjes.
Uitgebreide info over de wandelingen in de Heerse natuurgebieden vind je op de site www.natuurpuntheers.be
Zeker eens een kijkje gaan nemen.

Veel wandelplezier!